Hírek

Találatok száma: 8
2022.10.26.

Halottak napja alkalmából látogasson el Ön is a legközelebbi hősi halott sírjához vagy hősi emlékműhöz! Tisztelegjünk hőseink emléke előtt egy szál virággal, egy nemzeti színű szalaggal, gyertyagyújtással vagy emlékező koszorúval!

2022.10.13.

2022. október 7-9. között Bécsben tartották éves konferenciájukat immár hatodik alkalommal a European Contact Group elnevezésű csoporthoz tartozó hadisírgondozó szervezetek. Idén a rendezvényt az osztrák kollégák szervezték, melyen részt vettek a német, brit, francia, belga, olasz, magyar és első alkalommal a szlovén és az amerikai hivatalos hadisírgondozó szervezetek vezetői, képviselői.

2022.08.11.

Német partnerszervezetünk, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.) 2022. augusztus 05-17. között, Budapesten német és magyar fiatalok részére hadisírgondozó tábort szervezett.

2022.07.25.

Idén második alkalommal végeznek közösen karbantartási munkálatokat a Bundeswehr és a Magyar Honvédség tagjai magyarországi német-magyar katonatemetőkben a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (VDK) és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság együttműködésében.

2022.05.13.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság (HM HIM KEHI) munkatársai Magyaralmás (Fejér) községi temetőjében végeztek feltárást, amely során a második világháborúban hősi halált halt, a temetőben eltemetett húsz magyar katonát sikerült megtalálniuk.

2022.05.10.

2020 júliusának utolsó napján Sülysáp határában feltártak egy második világháborús hadisírt, amelyből előkerült egy aranygyűrű, amibe az „Esztike 1942” feliratot gravírozták. Az online és a közösségi médiában indított kampánynak köszönhetően néhány héttel később sikerült megtalálni a gyűrű tulajdonosának lányát. „Esztike gyűrűjének” esete szerencsésen végződött a család és a hadisírgondozók számára is, de a feltárások többsége sajnos nem záródik „happy end”-del.

2022.04.13.

A Magyar-Szlovén Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság alakuló ülését tartják Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) április 11-én és 12-én. A rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium, a szlovén védelmi minisztérium, valamint a HM HIM képviselői vesznek részt.

2022.03.18.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével immár hazai földben nyugodhat Sütő-Nagy Jenő huszárszázados, aki 1944. július 29-én, a lengyelországi Okisviev térségében halt hősi halált. Katonai tiszteletadás mellett március 17-én, csütörtökön, Budapesten, a Megyeri temetőben temették újra.