Segédanyagok

Veszteségi karton

A második világháborús veszteségi nyilvántartások közül talán legfontosabb és a veszteségekről az egyik legteljesebb képet adó irat együttes a veszteségi kartonok nyilvántartása.

Azonossági jegy, betétlap, sebesülési jegy

Az 1936 M azonossági jegy a köznyelvben csak dögcédulaként ismert azonosító, több részből állt. Legismertebb része, maga az alumíniumból készült azonossági jegy, amelynek mindkét oldalán egy 10X10-es rácsozat található, amelyen a megfelelő rácsozatot perforálták és így alakult ki a tíz számjegyből álló azonosító.

Német hadikórházi jelentés

Abban az esetben, amikor egy sebesült magyar katona német hadikórházba került és ott lelte halálát a német egészségügyi intézmény készített róla jelentést. Ezeket a jelentéseket később ugyanúgy eljuttatták az alakulathoz, vagy ha ez nem volt lehetséges egyenesen a HM 22. osztályához.

Kitüntetések az adatbázisban

Az első bécsi döntést követő 1938. novemberi felvidéki bevonulástól a második világháború végéig több mint 10.000 hősi halált halt magyar katona részesült valamilyen posztumusz kitüntetésben.

Emléktáblák az adatbázisban

Az egykori doni hadműveleti területen a „Don-kanyarban” 1997 óta a magyar hadisírgondozók szakmai irányítása mellett, több mint 20.000 hősi halott katonánk földi maradványait exhumálta az orosz partnerszervezet a „Vojennije Memoriáli”.

Kapcsolódó jogszabályok

A hadisírgondozással kapcsolatos jogszabályok gyűjteménye.