Csepelen emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól

1956 hősei közül sokan óriási árat fizettek kiállásukért és a forradalom napjai alatt hozott bátor döntéseikért - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes február 25-én, pénteken, Csepelen.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott megemlékezés a Szent Imre téren kezdődött, ahol a résztvevők koszorúzással tisztelegtek az áldozatok előtt, majd ezt követően egykori lakóháza előtt avatták fel Kovács Sándor vezérőrnagy emléktábláját, aki főhadnagyként, 1956 novemberében a csepeli Királyerdőben hősiesen szállt szembe a támadó szovjet csapatokkal és a végsőkig helytállt a túlerővel szemben. „Kovács Sándor vezérőrnagy bátorsága, megtörhetetlensége, hősi helytállása legyen példa minden magyar számára! A tiszteletére felavatott emléktáblánál emlékezzünk ma mindazokra a megkínzott és kivégzett, a meghurcolt és kifosztott honfitársainkra is, akik a kommunista erőszakrendszer áldozataivá váltak” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, aki felidézte Kovács Sándor életútját, kitérve az 1956 októberi, majd a szovjet invázió utáni eseményekre, amely „sok ezer magyar ember életében is fordulópontot jelentett.”



Németh Szilárd emlékeztetett: a Csepelre benyomuló szovjet harckocsikat a felkelőknek több napon át sikerült visszaverniük, azonban végül győzött a túlerő. Kovács Sándort a megtorlások során ötödrendű vádlottként első fokon halálra, teljes vagyonelkobzásra és lefokozásra ítélték, az 1958. március 4-én tartott fellebbezési tárgyaláson enyhítettek az ítéleten: tíz év börtönbüntetésre, az egyes állampolgári jogoktól való eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Társai közül Kőrösi Sándort, Somogyi Tibort, Andi Józsefet és Major Ernőt 1958. március 6-án végezték ki a Budapesti Országos Börtönben. Kovács Sándor végül 1963. március 23-án szabadult. Rehabilitációjára, szabadulását követően csaknem három évtizedet kellett várni. A rendszerváltást követően, jogtalanul kiszabott ítéletét semmisnek nyilvánították és helyreállították főhadnagyi rendfokozatát, egyúttal századossá léptették elő. A rehabilitációt további előléptetések követték, végül 2006. október 23-án vezérőrnaggyá nevezték ki. 89 évesen, 2016. augusztus 17-én hunyt el.

Németh Szilárd emlékeztetett arra is, hogy 22 éve, az első Orbán kormány idején elkötelezték magukat az évente megtartott, méltó megemlékezés fontossága mellett, így a magyar Országgyűlés döntésének értelmében, február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. „Az emlékezés jelentősége mellett, ez a nap felhívja a figyelmünket arra is, hogy ma is szembe kell szállnunk a zsarnokság minden formájával; és arra, hogy ma is ragaszkodnunk kell szabadságunkhoz, nemzeti szuverenitásunkhoz, ahhoz, hogy mi magunk dönthessünk az országunkat érintő kérdésekről.


Az emlékhelyet Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök áldotta meg, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke és Földesi Gyula, a Fidesz regionális igazgatója.

A teljes cikk a honvedelem.hu-n érhető el:

https://honvedelem.hu/hirek/nemeth-szilard-tisztelet-a-hosoknek-kegyelet-az-aldozatoknak.html

https://honvedelem.hu/hirek/csepelen-emlekeztek-meg-a-kommunizmus-aldozatairol.html

2022.03.02.