Hazai földben nyugodhat a százados

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével immár hazai földben nyugodhat Sütő-Nagy Jenő huszárszázados, aki 1944. július 29-én, a lengyelországi Okisviev térségében halt hősi halált. Katonai tiszteletadás mellett március 17-én, csütörtökön, Budapesten, a Megyeri temetőben temették újra.

A korabeli jelentések szerint Sütő-Nagy Jenő m. kir. századost 1944. július 30-án temették el ideiglenesen a Varsó melletti Új-Modlin város ortodox temetőjében, „míg a hazai földben örök nyugvóra nem helyezhetjük" – állt a halotti értesítőben.


Az eltemetés pontos helyéről egészen 2019-ig nem volt tudomása a magyar hadisírgondozó szervezeteknek, amikor is egy lengyel lakossági bejelentés nyomán elindulhatott a kutatás. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai felvették a kapcsolatot a százados gyermekeivel, akik kérelmezték a hősi halott édesapjuk hazahozatalát – erre egyébként a Magyarország és Lengyelország közti hivatalos kormányközi hadisírgondozó megállapodás is lehetőséget biztosított. A HM HIM adminisztratív segítségét nyújtott a család részére. Az exhumálásra 2022 februárjában került sor.

Az eseményen Mészáros László alezredes, a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat református tábori lelkésze mondott imát, a ravatalnál és a sírnál az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Huszár Díszalegység katonái tisztelegtek a hősi halált halt százados emléke előtt.

A teljes cikk a honvedelem.hu-n érhető el:
https://honvedelem.hu/hirek/hazai-foldben-nyugodhat-a-szazados.html

2022.03.18.