Megújult a nagyszalontai hősi parcella

„A hősi parcellák, sírkertek minden jelzésnél erőteljesebben hívják fel figyelmünket a béke fontosságára és törékenységére, valamint arra, hogy nekünk, az utókornak minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a béke megóvása érdekében” - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes szeptember 14-én, Nagyszalontán, Arany János szülővárosában, Csepel testvérvárosában.

Az államtitkár a helyi temető nemrégiben állagmegóváson átesett hősi parcellájánál kiemelte, hogy „fontos kötelességünk az emlékezés, hős katonáink emlékének méltó ápolása, végső nyughelyeik és emlékműveik megóvása, gondozása.”

 

Nagyszalonta városát a második bécsi döntés következtében, 1940-ben csatolták vissza Magyarországhoz. A harcok során számos nagyszalontai katona vonult be, hogy harcoljon a hazáért. Sokuk soha nem tért haza. A település köztemetőjében található hősi parcella párnakövei nekik, annak a 137 név szerint is ismert hősi halottnak állítanak emléket, akik a haza védelmében áldozták fel legdrágább kincsüket, az életüket. Rajtuk kívül legkevesebb 74 olyan magyar katona is itt talált nyugvóhelyre, akik esküjükhöz híven a végsőkig harcoltak a második világháború poklában.

Emlékük előtt tisztelegve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint Nagyszalonta önkormányzata közös összefogással állagmegóvást végzett a katonák emlékkertjében. A karbantartás a zöldfelületek rendezésére, a feliratok olvashatóvá tételére és a kőfelületek tisztítására terjedt ki. Ezen túlmenően hazánk további, immár felújítási munkálatokat is tervez a temető hősi parcellájában, ami kapcsán Németh Szilárd úgy fogalmazott, hogy „a magyar félnek továbbra is szándékában áll a felújítási munkálatok végzése a parcellában, amely elsősorban az emlékmű és a párnakövek cseréjére vagy restaurációjára terjedne ki. Ehhez a szükséges engedélyeket a vonatkozó román nemzeti, és román-magyar nemzetközi jogi szabályozóknak megfelelően időben meg fogjuk kérni.”

A „Nagyszalonta hősei” nevet viselő emlékkert kapcsán a parlamenti államtitkár kijelentette, hogy hősi halottjainkat „bárhol is helyezték a világban örök nyugalomra, a mi feladatunk a méltó emlékezés, a múlt tisztelete, a hősök emlékének megőrzése. Magyarország kormánya és a Honvédelmi Minisztérium elkötelezett a katonahősök emlékének méltó megóvása iránt.”

Török László, Nagyszalonta polgármestere beszédében a második világháborúban elesett hősökre utalva hangsúlyozta: „szeretni és szeretve lenni, hinni és hitet adni. Akárcsak mi, ők is erre vágytak az életben. Hősök lettek, életük példává nemesedett. Nagyszalontaiként ez kötelező küldetés.”

A temető katonai parcellájában nyugvókért Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke mondott imádságot, majd a jelenlévők koszorúk és az emlékezés virágainak elhelyezésével adóztak a hősi halottak emléke előtt. A megemlékezésen két Nagyszalontán nyugvó hősi halottunk, Bondár Lajos és Szigeti Károly honvédek leszármazottjai is jelen voltak, akik egy-egy emléklapot vehettek át a hősi parcella megkoszorúzása alkalmából.

 

A teljes cikk a honvedelem.hu-n érhető el:

https://honvedelem.hu/hirek/nemeth-szilard-a-mi-feladatunk-a-melto-emlekezes-a-mult-tisztelete-a-hosok-emlekenek-megorzese.html

2021.09.15.