Német-magyar katonai temetőgondozás Nagykanizsán

Idén második alkalommal végeznek közösen karbantartási munkálatokat a Bundeswehr és a Magyar Honvédség tagjai magyarországi német-magyar katonatemetőkben a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság együttműködésében.



2022. július 18. és július 29. között a nagykanizsai német-magyar katonatemetőben a Lipcsében állomásozó 1. tábori vadászezred 9. századának hét fős csoportja végez az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred állományából nyolc magyar önkéntes területvédelmi tartalékossal közösen felújítási munkálatokat. Feladatuk a megdőlt gránit sírkeresztek kiegyenesítése és a sírkeresztek feliratának újrafestése. Az első világháborús emlékhely 1100 katona végső nyughelye, a második világháborúban elesett szovjet-bolgár katonákon kívül a német-magyar parcellában 400 fő német, illetve 26 magyar katona nyugszik.



A résztvevő katonákat az első munkanapon, 2022. július 19-én hivatalában köszöntötte Balogh László, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere. A program részeként a katonák a Pákozdi Katonai Emlékparkba is ellátogatnak majd. A közös munkavégzés hagyományosan koszorúzási megemlékezéssel zárul 2022. július 28-án (csütörtök) 14 órakor a nagykanizsai német-magyar katonatemetőben (Nagykanizsai köztemető, Tripammer Gyula u. 1.) A német katonák július 29-én utaznak haza Németországba.

2022.07.25.