Repülős emlékművet avattak újjá Székesfehérváron

Katonai tiszteletadás mellett avatták újjá az eredetileg a két világháború között emelt repülős emlékművet Székesfehérváron, március 8-án, kedden. A hazai repülés fejlődéséért életüket áldozott hősök emlékhelye előtt dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere mondott beszédet.

A Székesfehérvár-Repülőtér vasúti megálló közvetlen közelében található emlékművet eredetileg 1931. december 3-án avatták fel. A kettétört kőoszlopot - amely a kettétört életeket szimbolizálta - hajdanán a sóstói repülőkísérleti telep vette körbe, annak udvarán állíttatták a hősi halált halt repülők emlékére. Avatásakor két, majd 1933-ban és 1935-ben további két nevet véstek oldalára: Vida Lajos (1931. július 4.), Vilheim Károly (1931. július. 12.), Rohla Miklós (1933. július. 12.) és Szabados Béla (1935. június. 16.) neve mellett II. Rákóczi Ferenc jelmondatának részlete ma is olvasható: „Istennel a hazáért…”

Az emlékmű a magyar katonai repüléstörténet azon korszakában készült, amikor – az első világháború után - ismét kezdett megerősödni. Ennek adott otthont a székesfehérvári repüléskísérleti telep, ahol egészen 1949 januárjáig nemcsak kísérleteztek, de kisebb repülőgépeket is gyártottak. Az emlékmű pontos végzete nem ismert, darabjai 2019-ben kerültek elő közúti munkálatok során. Székesfehérvár Megyei Jogú Város kezdeményezésére, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum saját költségvetéséből Major Janka szobrászművész restaurálta az emlékművet, amely ma újra régi helyén állít emléket a hősi halált halt repülőknek.

„Az emlékművek sohasem csak köveket jelentenek. Miközben emléket állít, nem csak a múltba, a jelenbe és a jövőbe is lesz üzenete” – mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere az emlékmű és a megemlékezés mindenkori fontosságát méltatva.

Az emlékoszlop előtt Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és dr. Alácsi Ervin János alezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mondták el a megemlékezés imáit, majd a város vezetése, illetve Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága logisztikai haderőnemi szemlélője, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint a Székesfehérváron települő katonai alakulatok és civil szervezetek vezetői koszorúk elhelyezésével tisztelegtek a hősi halottak emléke előtt.


A teljes cikk a honvedelem.hu-n érhető el:

https://honvedelem.hu/hirek/az-emlekmuvek-sohasem-csak-kovek.html

2022.03.09.